TED RUSSELL KAMP – CALIFORNIA SON

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: KZZ Records

Een welgekomen vaste gast bij ‘Rootstime’ is de Amerikaanse ‘El Sympatico’-singer-songwriter Ted Russell Kamp die al bijna 25 jaar in Los Angeles woont. We hebben hem al vaak live aan het werk gehoord en gezien, net een jaartje geleden nog tijdens onze eigen ‘Living Room’-concerten voor ‘Bed ’n Blues’ waar hij een zeer gesmaakt optreden verzorgde. België en Nederland zijn dan ook landen die bij hem zeer hoog in aanzien staan en waar hij een tweetal keer per jaar komt optreden voor zijn trouwe fans.

Tussendoor maakt hij ook nieuwe platen aan de lopende band, zowel als soloartiest als met zijn gelegenheidsband ‘Stash’ of als producer of sessiemuzikant voor platen van andere Amerikaanse artiesten. Zijn vaste werkgever is Shooter Jennings waarmee hij onlangs als bassist nog het live gespeelde tribute-album “Shooter Jennings And The Werewolves Of Los Angeles Do Zevon” met de beste songs van Warren Zevon op de markt heeft gebracht.

In april 2021 mocht ik op deze pagina’s zijn toenmalige plaat “Solitaire” van een lovende recensie voorzien en tegen het einde van datzelfde jaar verscheen het album “Walk The Walk” van de formatie ‘Stash’ die Ted Russell Kamp vormde met zijn bevriende gitarist Rich McCulley en drummer Joey Peters (van ‘Cracker’ en ‘Grant Lee Buffalo’). Voor 22 maart 2024 voorziet Ted Russell Kamp echter de release van zijn 14e soloplaat “California Son” waarvan we de lekker swingende albumopenende titeltrack op de video aan deze recensie hebben toegevoegd.

Andere nummers op deze plaat die wij met veel plezier tot onze favoriete songs willen rekenen zijn countryrockers “Shine On”, “High Desert Fever” en albumafsluiter “Every Little Thing” naast zijn songschrijversvisitekaartje in de ballads “One Word At A Time”, “Ballad Of The Troubadour” en “Firelight”. Trouw blijvend aan zijn muziekstijlen brengt hij ook nu weer zijn zelfgecomponeerde liedjes in folk-, country- en rootsy Americana-stijl. Wat enigszins verschilt van zijn vorige platen is dat de songteksten van deze twaalf nummers wat meer autobiografisch zijn en dus over zijn persoonlijke levenservaringen handelen.

Zo is hij ook sinds meerdere decennia een echte zoon van zijn thuisstaat Californië geworden en heeft hij voor de opname van dit album een beroep gedaan op heel wat collega-muzikanten die meestal ook uit Californië of uit Los Angeles stammen zoals o.a. Brian Whelan en Zachary Ross. Maar ook zijn geboorteoord New York en Austin, Texas of Nashville, Tennessee leverden enkele knappe gastmuzikanten in Teds’ opnamestudio ‘The Den’ in L.A. af. Verder zien we op de ‘credits list’ ook de namen van zangeres Jenny Van West (uit Maine) en singer-songwriter Shane Alexander (uit Ventura County, Californië) die als co-componisten en harmony vocalisten aan enkele nummers op deze plaat hebben meegewerkt. De zingende professor Robert Rex Waller Jr. uit Los Angeles, de songschrijver en leadzanger van de countryrockgroep ‘I See Hawks In L.A.’, zingt met Ted mee op het nummer “Shine On”. Zoals blijkt uit dit lijstje namen heeft Ted Russell Kamp overduidelijk heel veel vrienden in de Americana-muziekwereld en wij zijn maar wat blij dat ook wij daarbij mogen horen. In maart en april zal hij nog maar eens twee keer in België en vijf keer in Nederland komen optreden. Allen daarheen!

(valsam)